Avatar

Meno: Halley A. Firefly
Funkcia: Študent
Fakulta: Solarius
Rasa: Anjel
Ročník: 4.
Vek: 16
Body: 0
Peniaze: 289




A little light is going by,
Is going up to see the sky,
A little light with wings.

I never could have thought of it,
To have a little bug all lit
And made to go on wings.

***


I.Kométka
Cez hviezdnatú oblohu prepláva kométa. Malá žiarivá kométka, ktorú naposledy mohlo ľudské oko vidieť pred sedemdesiatimi piatimi rokmi. Najmladšia dcéra Halleyho rodiny komét teraz letí širokým nekonečným priestorom. Nevnímajúc čas, tobôž priestor, pláva medzi hviezdami, krátermi a družicami.

Historicky významné pozorovania
 240 pred Kr. a skôr: Historické záznamy ukazujú, že Číňania pozorovali kométu najmenej už od roku 240 pred Kr., a možno už od roku 467 pred Kr. Doteraz ide o najstarší spoľahlivý záznam o pozorovaní Halleyho kométy. Po roku 240 pred Kr. zaznamenali ďalšie návraty kométy aj babylonskí, perzskí a ostatní astronómovia z oblasti Mezopotámie.
 12 pred Kr.: Niektorí teológovia naznačujú, že prílet kométy v tomto roku by mohol vysvetľovať biblický príbeh o Betlehemskej hviezde.
 837: Podľa výpočtov mala prejsť Halleyho kométa približne 5,1 milióna kilometrov od Zeme, čo je zatiaľ jej najbližší oblet.
 1066: Kométu bolo vidieť z Anglicka a mnohí sa vtedy domnievali, že kométa je znamenie: ešte v tom roku zomrel kráľ Harold II. v bitke pri Hastingse, pre ktorého to malo byť zlé znamenie, naopak, kométa mala byť dobré znamenie pre Viliama Dobyvateľa, ktorý v tejto bitke zvíťazil a stal sa kráľom Anglicka. Podľa vtedajších záznamov bola štyrikrát väčšia než Venuša a žiarila ako Mesiac v prvej, či poslednej štvrti.
 1301: Giotto di Bondone, taliansky umelec, mohol vyobraziť Halleyho kométu na jednom zo svojich obrazov. Giottova maľba by bola tak jedným z prvých vyobrazení Halleyho kométy.
popis

A tak letí, ktovie ako dlho, ktovie kam a z kadiaľ, ale letí. Kde-tu z nej padne zrniečko prachu a roztrúsi sa do okolitého, všadeprítomného vesmíru. Zrazu, teda ak sa pri nekonečnom kolobehu dá použiť slovo zrazu, odlomí sa z kométy veľký úlomok. Padá, vlastne letí a naberá rýchlosť, až pristane na najkrajšej, modrej planéte ako meteorit.

V ten deň sa narodila Halley.

***

Rodina:


Deireen

Deireen E. Aeternum=nevlastná sestra


Iris

Iris Noir Turquoise=tá, ktorej krídla sú jej inšpiráciou


John

John A. Firefly=otec

To be continued...

Ocenenia

Ocenenie


Inventár

Vstup do školy

Nick:
Heslo:



Zatvor